Protext ČTK: Šedesát zahraničních vědců a lékařů podpořilo otevřený dopis organizace pacientů s ME/CFS

Praha, 22. 6. 2020
Klub pacientů s myalgickou encefalomyelitidou/syndromem chronické únavy (ME/CFS) dnes zaslal ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi, ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové a dalším reprezentantům českého zdravotního systému otevřený dopis. Upozorňuje v něm na tíživou situaci nemocných a vyzývá k systémové změně v přístupu k tomuto onemocnění v České republice. Podporu otevřenému dopisu vyjádřilo více než šedesát zahraničních odborníků, včetně zástupců předních světových akademických institucí.

ME/CFS je vážné chronické onemocnění, které se nejčastěji rozvine po prodělání infekce. Postihuje dospělé i děti a může vést k doživotní invaliditě. Počet nemocných se u nás odhaduje až na desítky tisíc. Přestože je diagnóza ME/CFS klasifikována Světovou zdravotnickou organizací mezi neurologickými nemocemi, pacienti mnohdy nejsou diagnostikováni a mají značné problémy v přístupu ke zdravotní a sociální péči.

Klub pacientů s ME/CFS byl založen 1. ledna 2005 při Svazu pacientů ČR, z.s. Od svého vzniku hájí zájmy lidí s ME/CFS.

Text otevřeného dopisu v češtině:

Text otevřeného dopisu v angličtině:

Kontakt:

Ing. Jan Choutka
zástupce pro vědu a zahraniční styky
Klub pacientů s ME/CFS
________________________
T: +420 723 556 542
E: me-cfs@seznam.cz
W: http://me-cfs.eu/
FB: https://www.facebook.com/MEcfs.cz/
YT: http://www.youtube.com/user/MEcfsCZ

Tato tisková zpráva a text otevřeného dopisu v českém jazyce byly zveřejněny prostřednictvím ČTK Protext

Otevřený dopis byl odeslán následujícím adresátům:

– Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA – ministr zdravotnictví
– Dipl.-Pol. Jana Maláčová, MSc. – ministryně práce a sociálních věcí
– prof. MUDr. Miroslav Ryska, CSc. – předseda Garanční komise KDP
– prof. MUDr. Josef Bednařík, CSc., FCMA – předseda České neurologické společnosti ČLS JEP
– prof. MUDr. Petr Panzner, CSc. – předseda České společnosti alergologie a klinické imunologie ČLS JEP
– doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc. – předseda Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP
– prof. MUDr. Jiří Zeman, DrSc. – předseda České pediatrické společnosti ČLS JEP
– prof. MUDr. Věra Adámková, CSc. – předsedkyně Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR
– MUDr. Lumír Kantor, Ph.D. – předseda Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu PČR
– MUDr. Milan Kubek – prezident České lékařské komory
– MUDr. Pavel Březovský, MBA – ředitel Státního zdravotního ústavu

Obrázky zvětšíte kliknutím.

Tiskovou zprávu obdrží prostřednictvím ČTK Protext všichni uživatelé zpravodajství ČTK, kterými jsou média (tisk, TV, rádia, vydavatelé na internetu) a státní správa (ministerstva, Úřad vlády, poslanci, senátoři, instituce místní samosprávy).

Zpráva byla dále rozeslána prostřednictvím e-mail servisu Protextu, je součástí aplikací ČTK pro chytré telefony a je dostupná veřejnosti na webových stránkách zde: http://www.protext.cz/zprava.php?id=33834

a v PR servisu na zpravodajském serveru ČTK – České noviny.cz zde: https://www.ceskenoviny.cz/pr/index_view.php?id=1904955

a také na portálu metro.cz :  https://www.metro.cz/otevreny-dopis-pacientu-s-me-cfs-se-zahranicni-podporou-pjh-/protext.aspx?c=A200622_105505_metro-protext_wei

Označeno s: , , , , , ,